fbpx

”Adelena e o mincinoasă!”- Seth Godin

Adelena e o mincinoasă!
Eh, da! :))
E marketer, dar nu e mincinoasă, ci spune povești.
Am primit acum mult timp de la Librăria Verona din Slatina, o carte pe care mi-o doream să o citesc : ”Seth Godin – Toți marketerii sunt mincinoși  spun povești.”

479699_1137726106251427_2901980377558151739_n
Îmi plac poveștile și sunt sigură că și ție îți plac.
Îmi plac poveștile ce rezonează cu valorile, dorințele și gusturile mele. Pe scurt, îmi place publicitatea.
Ce credeți că este publicitatea? Ce să fie publicitatea altceva în afară de modalitatea de a vinde un produs prin intermediul unei povești, unei povești bine spune, a unei povești ce rezonează cu valorile unui segment de piață.
Știi sentimentul acela când intri într-un supermarket și te plasezi în fața raftului de ciocolată gândindu-te…”Hm, ce ciocolată să cumpăr oare?”
Te uiți de sus în jos pe rafturi, și vezi atât de multe sortimente de ciocolată, atât de multe firme diferite, cu povești diferite. Dar te gândești totuși că ar fi ok să iei o ciocolată neagră, că doar ai început să mergi la sală. Așa că te uiți în raft după ciocolata neagră.
Tot ai 100 de opțiuni. Uitându-te la opțiunile cu ciocolată neagră îți aduce aminte de o reclamă ce ai văzut-o pe youtube despre o ciocolată cu tradiție de peste 100 de ani în fabricarea ei și că are o textură interesantă și diferită, că a fost premiată ca fiind cea mai bună ciocolată, că nu îngrașă și totuși e dulce. Îți aduci aminte de acea reclamă și îți readuci aminte povestea din reclamă.
O iei, te uiți la ea, costă mai mult decât celelalte ciocolate dar te motivează povestea ei, așa că o cumperi.
Despre asta vorbește și Seth Godin în cartea sa ”Toți marketerii sunt mincinoși  spun povești” :  ”Într-o lume în care majoritatea oamenilor au un număr infinit de opțiuni, dar prea puțin timp pentru a le analiza pe toate, marketingul adevărat înseamnă să spui povestea diferită.”
Seth împarte e cartea în două:
În prima jumătate vorbește despre cum ”noi, oamenii, credem ceea ce vrem să credem, și odată ce ajungem să credem în ceva, lucrul respectiv ”devine” un adevăr care se impune ca atare.”
În a doua jumătate vorbește despre un lucru destul de comun în zilele noastre, în partidele politice sau alte reclame de la televizor: ”atunci când le spui oamenilor poveşti pe care aceştia sunt dispuşi să le asculte, vei fi tentat să le expui şi lucruri care nu se susţin. Adică minciuni. înşelătorii.”
După părerea mea, această carte nu se adresează doar marketerilor, ci tuturor oamenilor, indiferent de profesie. Cu toții ar trebui să știm care e povestea noastră (cine suntem noi?), cine are nevoie de povestea noastră și dacă vor crede în ea (cine are nevoie de noi și dacă vor crede ei în noi?), dacă această poveste este autentică (suntem noi oare autentici?).
”Toți marketerii sunt mincinoși  spun povești”, este o carte la care vei spune de multe ori ”- Aha! Deci asta era!”, ”- Aha! Aici greșeam eu în afacerea mea!”, ”Aha!, Aha!”.
Vă recomand să citiți cartea, cu drag!
Deci? Până la urmă:
•     Care-i povestea ta?
•     Cei care au nevoie de această poveste, vor crede în ea?

•     Este povestea ta adevărată?

Cu drag,
AdelenaDSC_4849

3 thoughts on “”Adelena e o mincinoasă!”- Seth Godin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *