fbpx

Seth Godin – Avem nevoie de tine să ne conduci – Triburi

Am început seria ”Un Fel de recenzii” cu cartea lui Seth Godin – ”Toți marketerii sunt mincinoși  spun povești”. După ce am terminat-o, mi-am promis că o să îmi fac o colecție cu cărțile lui, așa că, universul a lucrat și am primit cartea ”Triburi – Avem nevoie de tine să ne conduci”,  de la un prieten bun.

dd

Eram super încântată când am primit-o, așa că, m-am și apucat să o citesc.

Cartea e din colecția Publica Poket în varianta mică, de îmi încape în geantă.

Toată cartea este centrată pe noțiunea de trib și de learship.

”Un trib este un grup de oameni aflat în legătură unii cu alții, cu un lider și cu o idee.”

Pare simplu, nu? Însă ce face un grup să fie considerat un adevărat trib?

Seth spune că, pentru a fi un trib, „oamenii au nevoie de un interes comun, modalități de comunicare și musai un lider” și că „nu poți fi lider fără un trib și nu poți fi un trib fără lider”.

”Marii lideri creează mișcări oferindu-le oamenilor posibilitatea de a comunica. Le oferă instrumentele necesare pentru a intra în legătură, în loc să le solicite să-i urmeze.”

Într-o lume cu destul de mulți manageri, avem nevoie de lideri care să ne conducă. Avem nevoie de lideri care să își exercite acest rol, să motiveze oamenii din jurul lor, să îi conecteze, formând un trib și să le dea puterea de a schimba ceva și de a contribui la o idee măreață cu care se indentifică.

Dar cum creează marii lideri o mișcare? Seth dă cele 5 principii ale creării unei mișcări:

  1. Publică un manifest – un gând, un motto, o părere. Unește câțiva membri ai tribului tău și dă-le o structură a manifestului.
  2. Facilitează-le adepților intrarea în legătură cu tine – Asta e simplu, nu? Cu atât de multe posibilități, poți pune la dispoziția triburilor adresa ta de e-mail, pagina de facebook, instagram, linkedin.
  3. Facilitează-le adepților intrarea în legătură unii cu alții – creează un grup pe rețelele sociale și invită-i pe toți doritorii acolo sau stabilește cu ei întâlniri, pentru a se cunoaște mai bine.
  4. Înțelege că banii nu reprezintă scopul unei mișcări – Banii sunt doar mijlocul prin care mișcarea poate exista, însă în momentul în care vrei să o monetizezi, e posbilil ca mișcarea să moară, sau să se oprească din creștere.
  5. Urmărește-ți progresul – Fă acest lucru în mod public, fii transparent cu adepții tăi și dă-le posibilitatea să contribuie la creșterea progresului.

 

Acestea sunt cele 5 principii ale creării unei mișcări. Dacă vrei să afli și cele 6 principii ale unei mișcări, te invit să citești cartea, sigur te va fascina, așa cum m-a fascinat pe mine și vei înțelege mai ușor ceea ce înseamnă cu adevărat un lider și ce înseamnă să fii urmat.

Găsești cartea aici și aici.

” Cel mai simplu lucru este să reacționezi. Următorul lucru simplu este să răspunzi, dar cel mai dificil lucru este să inițiezi.” – Seth Godin

Cu drag,
Adelena

Snapchat-521825549

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “Seth Godin – Avem nevoie de tine să ne conduci – Triburi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *