fbpx

Afaceri în stil PUNK

Am revenit în rubrica ”Un fel de recenzie” pentru că, de curând am terminat de citit cartea ”Afaceri în stil PUNK – încalcă toate regulile după metoda brewdog” de James Watt – am întrebat pe my day (Facebook) dacă să scriu sau nu despre ea.
87% din oameni au zis ”DA” așa că asta fac, iar pentru cei 13% care au zis ”NU”, îmi pare rău pentru articolul acesta.

Cum a ajuns cartea asta în mâinile mele?

Nimic nu e întâmplător, de asta sunt sigură. Am în telefon un folder cu fotografii cu cărți pe care le salvez de la diferiți prieteni sau de la alți marketeri – cărți pe care vreau să le citesc. Fac asta ca să nu le uit, pentru că – de – sunt o ființă cu o memorie vizuală și cam atât. Cartea asta nu se afla prin pozele de pe telefonul meu mobil, însă într-o zi am intrat în locul meu preferat din Palas Mall – Iași și anume Cărturești. E locul în care intru cel mai des cu prietena mea, singură sau cu prietenul meu pe care îl scot destul de greu de acolo.

Nu intru neapărat cu intenția de a cumpăra o carte ci de a răsfoi alte cărți și a le adăuga la lista de cărți pe care să le citesc. Cartea asta era în Cărturești, singură, la raftul de reduceri și imediat am pus mâna pe ea.
Am răsfoit-o și mi-a plăcut la prima vedere pentru că:
– scrie pe ea mare, Punk – un stil muzical pe care îl ascult de pe la 13 ani
– în titlu mai conține și cuvântul Afaceri – asta e un alt domeniu de interes pentru mine
– pe copertă mai este și subtitlu – Încalcă toate regulile – o propoziție care se potrivește perfect cu personalitatea mea. Nu că aș încălca eu regulile, ci pentru simplu fapt că e o abordare diferită de cea clasică și deși îmi place să fiu clasică în stil și îmbrăcăminte, nu îmi place să fac alegeri clasice în viața mea
– mi-a plăcut și coperta, formatul scrisului și modul cum e prezentată, cu imagini și ideile esențiale scrise mare (că na, v-am mai zis, sunt vizuală)

Despre ce este cartea?

Pe scurt – e povestea a doi foarte buni prieteni care pun bazele unei afaceri cu bere artizanală. Scopul lor e clar – să spună stop consumului berilor de masă fără gust și să educe consumatorii să consume bere artizanală de calitate.
Nu au avut un plan de afaceri sau o idee despre cum ar trebui să fie totul. Au avut doar dorința de a revoluţiona consumul de bere şi de a-i molipsi pe ceilalţi cu pasiunea lor pentru berea artizanală. Și le-a reușit.
Cum? Simplu! Au creat o adevărată revoluție inspirată din mișcare punk, au încălcat toate regulile și s-au lăsat purtați doar de propria lor intuiție.
În această carte povestesc despre toate peripețiile lor în lumea berilor artizanale, a campaniilor de marketing ieșite din comun, a luptei cu legile și cu educarea publicului.

Idei din carte:

  • Dacă nu poți să-ți faci echipa să se îndrăgostească de ce faci, n-ai nicio șansă să convingi vreun client măcar să-i placă puțin.
  • Să fii proactiv te ajută să construiești o afacere extraordinară. Dacă ești reactiv, afacerea ta se va duce de râpă. Proactivitatea înseamnă succes. Reactivitatea este biletul tău către faliment.
  • Orice afacere, indiferent de tipul ei trebuie să aibă la bază musai – Cultura companiei, Calitatea produselor și marja brută de profit.
  • Oamenii sunt mai productivi dacă știu exact pentru ce muncesc, cum progresează compania și cum activitatea fiecăruia dintre ei e parte dintr-o strategie comună și contribuie la transformarea viziunii colective în realitate.
  • Cu cât înțelegi mai bine cifrele din propria ta afacere, cu atât sunt mai mici șansele să-ți faci praf visele. Finanțele sunt oxigenul afacerii tale, fundația pe care se construiește aceasta. Este responsabilitatea ta să te asiguri că ei decizia corectă.
  • Cele cinci abilități financiare pe care trebuie să le stăpânești înainte să te gândești să deschizi o afacere, sunt:

+ să elaborezi un model de flux de numerar

+ să înțelegi un cont de profit și pierdere și un bilanț

+ să calculezi costul bunurilor, precum și marjele brute și nete

+ să calculezi pragul de rentabilitate

Puncte ar mai fi de notat, dar vă las pe voi să le mai descoperiți și învățați din carte. Sper că v-am stârnit puțin dorința de a o citi.
Atenție! Cartea asta nu este o carte clasică de afaceri. Este scrisă într-un stil direct, puțin agresiv dar și prietenește. E ca și cum prietenul tău cel mai bun, care are o afacere prosperă îți dă câteva idei directe.

Mie mi-a plăcut foarte mult.
Voi ce cărți interesante ați mai citit? Ce cărți îmi recomandați să mai citesc?
Hai în căsuța cu comentarii să povestim.

Ps. – cartea o găsiți aici (elefant) sau aici (carturesti) – apropo diferența de preț e foarte mare de la un site la altul.

Cu drag,
Adelena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *