fbpx

Și Adelena a zburat – Seth Godin

Și Adelena a zburat… și ce sus a zburat, mai sus decât Icar!

Zilele de vară pe care le-am petrecut în Italia și în sălile de așteptare din aeroport, le-am umplut cu rânduri inspiraționale de la – the one and only, Seth Godin – normal.

Nu sunt o prea mare iubitoare de cărți motivaționale cu un limbaj vag și general, dar cartea asta m-a prins tare.

Vorbesc despre cartea ”Și tu poți să zbori”, de Seth Godin. Cartea asta am primit-o în 2018, de ziua mea, de la buna mea prietenă, Ioana. O carte de care m-am bucurat enorm, dar pe care nu am citit-o până acum.

Ei bine, cartea este una motivațională sau de dezvoltare personală – cel puțin eu așa aș cataloga-o. Cartea începe cu povestea lui Icar, poveste pe care Seth Godin o explică atât de frumos în câteva pagini.

Legenda lui Icar

Dedal, tatăl lui Icar, a fost închis în închisoare pentru că sabotase munca regelui Minos. Dedal crease un plan pentru evadare – câte un set de aripi, pentru el și pentru fiul său, Icar. După ce le-au lipit cu ceară, au încercat să scape din acea închisoare. Dedal l-a avertizat pe Icar să nu zboare prea aproape de soare, însă, fermecat de această abilitate, nu l-a ascultat. Aripile lui Icar s-au topit și el a căzut în mare și dus a fost.

Morala pe care ne-o dă legenda este – Dă-i ascultare regelui, dă-i ascultare tatălui. Nu-ți imagina că ai fi mai bun decât ești și mai presus decât toate.

Însă societatea a omis o parte din legendă, o parte mult prea importantă. Dedal și-a instruit fiul să nu zboare nici prea jos, prea aproape de mare, căci aripile s-ar fi distrus și ar fi sfârșit la fel.

Morala ar fi alta acum, nu? Societatea ne vrea mediocri, ne vrea aici jos, pe linia de mijloc, nicidecum cât mai sus. Este mult prea periculos să zbori mai jos, decât mai sus. Pentru că asta ne oferă un sentiment de siguranță mult prea fals.

Să zbori cât mai sus înseamnă să țintești sus, să îți urmezi visele și să nu rămâi pe linia de plutire.

Atașamentul față de rezultat ucide arta

E o linie atât de fină între artă și a fi o marionetă. E foarte ușor să te atașezi de rezultate. Creezi un produs, poate un tablou sau o piesă vestimentară, o postezi pe rețelele sociale și în magazinul tău online și primești foarte multe aprecieri, apoi mai creezi una și – la fel. Succesul tău este din ce în ce mai mare, toată lumea te iubește. Peste noapte îți vine o idee trăsnită și anume să faci o piesă originală, ceva ce nu s-a mai creat vreodată. O realizezi și o postezi. Oamenii nu o mai iubesc și o critică din ce în ce mai mult.

Ștergi creația de pe rețelele sociale și site și revii la ceea ce iubea publicul tău. Faci creațiile pe care le iubesc ei, fără ca pe tine să te mai bucure. Te-ai transformat într-o marionetă, pentru că atașamentul tău față de rezultat este mult mai mare decât iubirea ta pentru artă, pentru ceea ce îți place să faci. Atunci când arta nu are rezultatul pe care îl aștepți din partea publicului, începi să pui la îndoială abilitățile tale și creațiile până îți pierzi semnătura.

Nu zbura aproape de apă. Nu lăsa ca atașamentul față de rezultat să îți distrugă arta!

Dacă vrei să faci artă cu adevărat – Seth Godin recomandă doar două cursuri obligatorii:

  1. Cum să vezi
  2. Cum să-ți găsești curajul de a face o muncă importantă.

Nu fi un frustrat într-o lume în care poți fi un Icar mai inteligent.

Câteva citate din carte:

  • Ca artist, scopul tău este să faci arta care emoționează publicul ales de tine.
  • Poți să cauți aprobarea ta, nu a celorlați.
  • Zeii suntem noi. Și, da, zeii sunt nebuni.
  • Superman, Thor, Moise, Atena, George Gershwin, Thomas Edison – fiecare dintre ei reprezintă o parte din ceea ce înseamnă un om; ei se regăsesc în fiecare dintre noi. Știm că suntem capabili să fim la fel de puternici, la fel de stăpâni pe noi sau la fel de generoși. Să perseverăm, să creăm conexiuni și să ne aducem contribuția asemenea zeilor noștri – de aceea i-am inventat, de aceea îi venerăm și de aceea îi simțim atât de aproape de noi.
  • Important nu este să te bucuri de popularitate de moment în rândul maselor anonime, ci să ți se ducă dorul când nu vei mai fi și să faci ceva ce contează cu-adevărat pentru tribul ales de tine.

Citate ar fi multe și multe ar fi de discutat pe marginea acestei cărți. Dacă vrei să ieși din turmă, dacă vrei să zbori cât mai sus de soare și să îți atingi visele, atunci cartea asta e pentru tine.

E pentru momentele în care aripile îți obosesc și începi să cobori spre linia apei. Câteva rânduri din ea vor fi ca o gură de apă proaspătă, ce te va ajuta să-ți îndrepți aripile spre cer și să zbori.

Dacă vrei să citești cartea o găsești aici Elefant sau Libris.

Iar dacă ai citit-o – sau după ce o citești – mi-ar plăcea să o povestim – așa că te aștept în comentarii sau pe pagina mea de Facebook.

Alte cărți ale lui Seth Godin despre care am scris… le las aici
10 idei de la o Vacă Mov
Seth Godin – Avem nevoie de tine să ne conduci – Triburi
”Adelena e o mincinoasă!”- Seth Godin

Cu drag,
Adelena

One thought on “Și Adelena a zburat – Seth Godin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *