Cum să scrii un articol – Adelena Style
Cum să scrii un articol? E o întrebare bună, mai ales pentru un omuleț la început de blog.
Asta m-am întrebat și eu când am scris primul articol pe acest blog. Cum ar trebui să arate articolul? Ce să conțină? Dacă nu e scris bine?
Sfaturile pe care le primeam de la alți bloggeri erau doar :”Scrie! Scrie!” și am scris.

Am trecut de la articole scurte la articole mai lungi, de la articole în care propozițiile erau interminabile la propoziții mai scurte, la descrieri puțin mai ample și la subiecte mai interesante, așa că- după acuși 3 ani de Adelena- m-am gândit să vă ofer câțiva pași care să răspundă la întrebarea
”Cum scrii un articol? ”
Pasul 1
Alege un domeniu și un subiect pe care îl stăpânești pentru a putea scrie ușor și natural un articol interesant. Alege să scrii, pentru început, un articol care te inspiră, poate să fie ceva ce are legătură cu viața ta personală și să nu fie, de la început, un articol tehnic.
Dacă totuși subiectul despre care trebuie să scrii articolul nu se află în aria domeniilor pe care le studiezi, fă o cercetare amănunțită, pe motoarele de căutare sau chiar să ceri informații de la persona pentru care scrii articolul.
Pasul 2 –Definește scopul articolului.
Motivul pentru care vrei să scrii acest articol. Pleacă de la o nevoie pe care o are piața, poate e pentru promovarea unui produs sau poate vrei să scrii articolul doar pentru tine. Eu, când am început blogul, am scris articolele doar pentru mine, fără să mă gândesc la alți oameni, dacă ar fi interesați sau nu. Am scris articolele doar pentru a începe să învăț să îmi exprim trăirile mai bine și să aștern în cuvinte ceea ce gândesc.

Pasul 3 – Limbajul și redactarea
În funcție de publicul căruia i te adresezi, poți folosi un limbaj simplu sau un limbaj tehnic. Dacă articolul tău se adresează unei mase mari de oameni, va fi scris cu un limbaj simplu, iar dacă vor fi anumiți termeni tehnici, îi vei explica
- Scrierea articolului este recomandat să fie la persoana a II – a – ”TU” sau persoana I plural ”noi” – o abordare caldă, din suflet, de la om la om, va face articolul tău să fie citit mai cu drag
- Nu face aceeași greșeală ca și mine – evită, te rog, propozițiile lungi ce se învârt în jurul aceluiași subiect.

Pasul 4
Nu uita de regulile clasice- alea unei compuneri – se aplică și la articole
Introducere – cuprins – încheiere
Da! Sunt aceleași reguli pe care le-ai învățat la școală și pe care trebuia să le folosești atunci când scriai compunerea aceea cu ce ai făcut în vacanța de vară.
În introducere – partea de început, captează atenția cititorului și oferă-i câteva indicii despre ce va urma să citească. Astfel, e posibil să îl închidă sau să dea scroll până jos și apoi să îl părăsească. În cuprins – partea din mijloc – poți cuprinde toate informațiile pe care vrei să le oferi, iar în încheiere, nu uita de concluzii și call to action (o întrebare referitoare la părerea lor despre articol sau poate un îndemn de a citi un alt articol pe care l-ai postat)
Pasul 5 – Așezarea articolului, folosirea imaginilor
Nu putem aplica aceeași regulă ca la compunere, cu îndoirea foii, dar poți așeza articolul în așa fel încât să fie aerisit. Dă un enter la final de propoziție când crezi că poți să mai aerisești puțin, introdu imagini reprezentative acolo unde vrei să descrii ceva sau să exemplifici.
Nu uita să folosești titluri și subtitluri, să evidențiezi cu bold ceea ce e extrem de important sau vrei să scoți în evidență.
Fă-l așa, să fie ușor de citit ochiului..

Pasul 6
Adaugă o imagine reprezentativă, amuzantă sau nu – dar care să atragă atenția cititorului. Poza pe care o va vedea atunci când vei distribui articolul pe rețelele sociale îi va atrage atenția și îl va face să dea click.
Așa cum e poza mea de la articolul – 10 idei de la o Vacă Mov.

În concluzie, un
articol necesită un gram de suflet în scrierea lui, imaginație, creativitate și
o plăcere vinovată a ochiului de a îl aranja.
Eu sper că te-am ajutat cu acești mici 6 pași. Dacă în urma citirii acestui
articol ai început să scrii și tu unul și vrei să mi-l împărtășești, îl aștept
în comentarii.
Cu drag,
Adelena
