No Widgets found in the Sidebar
Spread the love

În Transilvania, departe de legendele cu dracula, de zgomotul marelor orașe, într-un oraș micuț pe malul Oltului, stă liniștit într-un rai verde, Reședința de vară a baronului Samuel Von Brukenthal.

Un peisaj baroc desprins din filme. La Palatul Brukenthal timpul stă în loc, natura își țese maiestuos opera de artă și vântul spune povestea unor baluri și mese bogate cu legume și fructe crescute chiar în curte.

Nu e de mirare că Baronul a cumpărat în 1756 acest loc pentru a își stabili reședința de vară.

Un colț de paradis, de la poalele Munților Făgăraș.

Jurist de meserie, iubitor de artă și cultură, fondator al muzeului din Sibiu care îi poartă și numele, Baronul Samuel von Brukenthal devine un mare colecționar de artă. În 1753 a fost la Viena, unde a avut ocazia să o întâlnească pe împărăteasa Maria Theresa. Aceasta a fost impresionată de rafinamentul și cunoștințele lui Samuel, așa că, de-a lungul vieții l-a susținut pe baron.

Samule von Brukenthal îi devine acesteia consilier personal al împărătesei Imperiului Austriei, în anul 1762 oferindu-i acestuia rangul de baron.

Iar în 1756 primește în dar de la Maria Theresa a Austriei reședința din Avrig. 

Avrig, un oraș mic, ce avea la acea vreme doar o moară de hârtie, o țesătorie și câteva calfe.

Cam asta am auzit și noi de la ghid, până să ne taie respirația frumusețea grădini.

Am fost încurajați să o vizităm și să bem o cafea în grădină, dar nu înainte de a ne îmbrăca în costume și de a vizita muzeul plin cu obiecte săsești.
Așa că, nu am mai stat pe gânduri. Cred că orice om și-a dorit la un moment dat, în copilărie să fie un prinț, o prințesă, un rege sau o regină.
Am intrat într-o cameră mare cu două suporturi pentru haine. Acolo stăteau așezate hainele de femei și cele de bărbați.

Le-am ales pe cele ce credeam că ni se potrivesc. Nu am mai stat pe gânduri și ca printr-o magie, ne-am tele portat în acea perioadă.
Băieții, fascinați de arme, au descoperit pe o masă și câteva săbii, buzdugane, coroane și coifuri.

Transpuși, acum, în acest peisaj, ne-am plimbat prin grădini. Totul era verde. Un verde crud, iar în fântâna din centru, curgea o apă cristalină, ce dansa pe o melodie doar de ea știută.

Ne-am luat câteva momente să ne simțim nobili, regi, prinți și prințese (fiecare după cum a vrut să se simtă) și ne-am imaginat cum ar fi fost viața pe atunci.
În grădini, am întâlnit și un restaurant cu scaune albe din metal în stil clasic baroc, ce se completa perfect cu peisajul.Un restaurant la care îți vine să stai ore întregi citind un roman vechi și sorbind dintr-o ceașcă de porțelan un ceai.
Am intrat și în muzeul plin de obiecte săsești. Povestea lor nu am aflat-o încă, însă, promit să mă întorc și să o aflu.

E o experiență plăcută vizitarea acestui Palat. Nouă ne-a plăcut. Așa că, dacă ești în trecere prin Avrig sau dacă vrei să mergi undeva în vacanță îți recomand să vizitezi acest palat. 

Dă-ți voie să te simți pentru câteva ore, un prinț sau o prințesă.

Îți las aici un video cu mine, îmbrăcată așa.

Cu drag,
Adelena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *