Blog Uncategorized

Toamna în Grădina Botanică

Spread the love

Când ți-ai bucurat ochii ultima oară cu coloritul florilor de toamnă?

Când te-ai deconectat de la internet și te-ai bucurat de o plimbare prin natură, alături de o persoană dragă sufletului tău?

Eu știu că am uitat să mă bucur de anotimpul meu preferat. Da! Toamna este anotimpul meu preferat.

În ultimele zile am privit totul prin ecranul unui telefon și m-am deconectat de la natură.

Am uitat să las toamna să îmi intre în suflet și să îmi picteze ochii. Am uitat să las vântul de toamnă să îmi mângâie părul și să cad pe gânduri într-un parc anume.

Dar, din fericire nu a trecut. Așa că, sâmbăta ce abia a trecut am făcut un pact, că nu voi intra pe internet cel puțin 6 ore și că voi ieși cu prietena mea în Grădina Botanică din Iași.

Gradina Botanica

Apropo, Grădina Botanică din Iași este de departe cea mai frumoasă din România. Este prima Grădină botanică din România și a fost înființată în anul 1856, de către medicul și naturalistul Anastasie Fătu, mare patriot, filantrop și om de cultură.
Mai multe despre istoria Grădinii Botanice Anastasie Fatu din Iași, găsești aici  

Ok, să revenim. Am intrat în Grădină prin intrarea din Păcurari, pentru că am vrut să vedem lacul, iar apoi să ne plimbăm pe Copou.

De la intrare, tabloul de toamnă s-a arătat mândru de culorile lui. O stradă cu copaci îmbrăcați în galben, de o parte și de alta ne călăuzeau pașii spre  lac.

gradina

 

M-am oprit în dreptul lor, iar ca un copil ce și-a reamintit iar de jucăria lui preferată, am strâns frunzele și le-am aruncat în aer.

E ceva tipic pentru mine. Fericirea mea, toamna în asta constă. În plimbări lungi prin pădure, în momente în care să stau și să privesc frunzele cum cad, golindu-mi mintea și îmbrăcându-mă în culorile toamnei.

În fond, toamna nu colorează numai copacii, ci și ochii mei căprui, starea mea, energia și vestimentația.

Toamna devin mai boemă, mai romantică. Deși acesta este anotimpul recoltei și al morții, pentru că toate plantele se pregătesc să moară, sau să hiberneze și să își strângă forțele pentru anul ce va urma, pentru mine este anotimpul în care mă reîntorc în sufletul meu cu mai multă iubire.

Privesc totul cu mai multă iubire, cu mai mult calm și înțelegere. Nu știu ce e, dar toamna pune o vrajă pe mine. Mă vrăjește cu mirosul de frunze uscate, de străzi prăfuite, suflate de un vânt țâfnos, trezit parcă din somn, mă vrăjește cu coloritul ei, pictând parcă tot în culoarea mea preferată, arămie.

De aceea am ales să ne plimbăm prin Botanică, să îi redau toamnei șansa de a mă fermeca. Și așa a și făcut. Ne-am plimbat cu pași mărunți, minunându-ne de fiecare peisaj desprins, parcă din pozele stock sau wallpaperurile din telefoane.

În toată grădina se auzea zumzetul oamenilor, ce se bucurau de zilele călduroase. Urcând spre ieșirea a doua din Copou, ne gândeam că ar fi frumos să fi nimerit exact la sărbătoarea crizantemelor.

Sărbătoare la care ne aduceau părinții sau învățătoarea, cu clasa. Noroc sau doar coincidență? Am ajuns exact în prima zi de deschidere.

Am intrat prin toate serele, v-am făcut și vouă câteva poze pe care le las mai jos și am fost plăcute surprinse să descoperim că expoziția de FLORI, FRUCTE ȘI SEMINTE avea ca tematică anul centenarului.

În ultima seră se află cel mai frumos aranjament pe care puteau să îl facă. Un 100 din crizanteme și steagul României. În toată sera, aranjamentele florale din crizanteme evidențiază simboluri populare preluate din toate zonele etnografice ale României.
Un deliciu pentru suflet și ochi, o întoarcere la copilărie.

Nu vă mai povestesc, nu vreau să vă influențez experiența, ce vreau să vă mai zic este doar că:

Expozitia va fi deschisă zilnic, între orele 9.00-16.00, până duminică, 18 noiembrie 2018.

Prețul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate de 3 lei. Fotografiatul este liber.

Ia cu tine toți prietenii, copiii și mergeți să vă bucurați de frumusețile toamnei.

“Nici frumusetea primaverii si nici cea a verii nu are gratia pe care am zarit-o in al toamnei obraz.” (John Donne)

P.s – Te invit să citești și articolul despre Iașul meu drag! (îl găsești aici)

Cu drag,
Adelena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *