12 cărți de citit în 2022
”Atunci când dau peste o carte adevărată, când înlătur cuvintele tipărite în text, nu rămân decât ideile imaterialului, ideile ce zboară în aer, se sprijină pe el, se hrănesc cu aer și se întorc tot în el, pentru că totul este la urma urmelor, numai aer, așa cum sângele este și în același timp nu este în sfânta hostie.”
O singurătate prea zgomotoasă – Bohamil Harar
Indiferent că te pierzi ore în șir citind până ce soarele apune sau citești câteva minute pe zi, indiferent că trăiești aventura detectivilor din cărțile polițiste sau dramele din cărțile de dragoste, ori citești ca mine, cărți de marketing sau business, păstrează această pasiune și în 2022.
Păstrează vie foame de a învăța, de a descoperi lucruri prin intermediul universului cărților.
Iar dacă nu ți-ai pregătit încă lista de cărți, am pregătit eu câteva recomandări pentru tine. Așa că, să începem.
12 cărți de citit în 2022 – Business
1. O FEMEIE ÎȘI FACE UN PLAN: SFATURI PENTRU O VIAȚĂ PLINĂ DE AVENTURĂ, FRUMUSEȚE ȘI SUCCES – MAYE MUSK

Dacă ești ca și mine fan al familiei MUSK, îți recomand cartea asta. Este o carte foarte ușor de parcurs. O carte scrisă de Maye Musk, mama lui Elon Musk, pe care în copilărie îl poreclea „enciclopedia”. Citind cartea poate vei simți și tu bucuria, recunoștința și iubirea scriitoarei.
Ea a avut o carieră atipic de longevivă în lumea modellingului, aceasta întinzându-se pe mai bine de 50 de ani. A apărut pe coperțile mai multor publicații prestigioase, precum Revista Time, Women’s Day și Vogue, iar cotidianul New York Post i-a recunoscut faima cucerită prin forțe proprii, numind-o „un star cu drepturi depline”. La 69 de ani a fost aleasă imaginea brandului de cosmetice CoverGirl, devenind astfel cea mai în vârstă CoverGirl din istorie.
2. Finalizarea! Disciplinează-te pentru a duce lucrurile la bun sfârșit – Larry Bossidy, Ram Charan

Am primit cartea asta ca și recomandare de la o persoană din domeniu marketingului.
Finalizarea este o carte despre cea mai importantă problemă cu care se confruntă afacerile în ziua de azi. Finalizarea este o disciplină și un sistem.
Finalizarea nu se reduce la a face sau nu anumite lucruri. Finalizarea reprezintă un set specific de comportamente și tehnici de care o companie are nevoie pentru a obține un avantaj competitiv. Este o disciplină prin ea însăși. Disciplina decisivă ce îi asigură oricărui lider succesul.
3. Cinci tentații ale unui CEO – Patrick Lencioni

Atunci când lucrurile merg prost pentru o organizație, cel care ar trebui să-și asume în primul rând vina este CEO-ul. Dar câți dintre lideri au curajul de a face acest lucru, analizându-și comportamentul managerial pentru a descoperi și înlătura disfuncțiile?
Care sunt tentațiile pe care le încalci cel mai des?
1. Alegerea statutului în locul rezultatelor
2. Alegea popularității în locul responsabilității
3. Alegerea certitudini în locul clarității
4. Alegerea armoniei în locul conflictului
5. Alegea invulnerabilității în locul încrederii
3. Creează un StoryBrand. Clarifică-ți mesajul astfel încât clienții să-l audă – Donald Miller

Pentru că, Marketing și Brand.
Cu toții știm cât de neplăcut este să cheltuiești bani prețioși pentru o nouă încercare de marketing care nu aduce niciun rezultat. Atunci când vedem rapoartele, ne întrebăm ce nu a funcționat bine sau, mai rău, dacă produsul nostru este într-adevăr atât de bun pe cât am crezut.
Dar dacă problema nu o reprezintă produsul? Dacă problema a fost mereu felul în care am vorbit despre produs?
4. Sapiens. O istorie grafică. Volumul I. Nașterea omenirii – Yuval Noah Harari, David Vandermeulen, Daniel Casanave

Îmi place istoria, dar îmi este foarte greu să o rețin. Pur și simplu. Însă, cu ajutorul cărții acesteia și cu memoria mea vizuală, am înțeles și învățat mai multe despre nașterea omenirii.
Formatul grafic le propune cititorilor un nou tip de explorare intelectuala si artistica a trecutului. Evoluția oamenilor este reimaginată ca un reality-show. Prima întâlnire dintre sapiens și neanderthalieni este examinată prin intermediul capodoperelor artei moderne.
O carte interesantă, dar și amuzantă pentru serile târzii.
5. Freud. În vremea lui și în a noastră – Élisabeth Roudinesco

Am devenit fană Freud în urma unei mici cărticele cu citate explicate ale părintelui psihanalizei.
După decenii de comentarii apologetice, dublate de aprige denunțări, am ajuns astăzi să nu mai știm prea bine cine a fost cu adevărat Sigmund Freud. Profitând de scoaterea la lumină, în anii din urmă, a unor noi documente de arhivă, dar și a unor scrisori inedite, Élisabeth Roudinesco ne demonstrează că mai există încă multe lucruri de spus despre omul Freud, precum și despre opera lui.
6. Elon Musk – Tesla, SpaceX și misiunea construirii unui viitor fantastic – Ashlee Vance

În această carte, Vance prezintă în detaliu evoluția lui Musk, de la copilăria dificilă din Africa de Sud până la escaladarea celui mai înalt vârf al lumii afacerilor. Vance a petrecut peste 50 de ore de conversații cu Musk și a intervievat aproape 300 de oameni pentru a putea spune poveștile tumultuoase ale companiilor revoluționare ale lui Musk și pentru a-i face un portret complex omului care a transformat și a inovat industria americană, făcându-și în același timp și numeroși dușmani.
7. Comportament inadecvat. Nașterea economiei comportamentale – Richard H. Thaler

Îmbinând descoperirile recente ale psihologiei cu o înțelegere practica a stimulentelor si comportamentelor pieței, Thaler le arată cititorilor cum să ia decizii mai inteligente într-o lume din ce în ce mai încâlcită. Lămurește cum analiza economică comportamentală deschide noi abordări pentru orice, de la finanțele domestice la împărțirea birourilor profesorilor într-o nouă clădire, de la concursuri televizate până la selecția în NFL și afacerile de tipul Uber.
8. Irațional în mod previzibil. Forțele ascunse care ne influențează deciziile – Dan Ariely

O carte splendidă, care te şi pune pe gânduri, te şi amuză, vorbind despre o mulţime de lucruri: începând cu forţa remediilor placebo şi terminând cu plăcerile unui pahar de Pepsi. Ariely dă în vileag festele subtile, dar redutabile, pe care ni le joacă propria minte şi ne arată cum putem să nu ne lăsăm păcăliţi.
Jerome Groopman, profesor, Facultatea de Medicină Harvard
9. Practica. Livrează muncă creativă – Seth Godin

Nu puteam să nu adaug și o carte de a lu Seth Godin, nu? Cine citește blogul meu, știe că sunt mare fan Seth. Așadar, cartea – Practica. Livrează munca creativă – cred că este ultima lui carte apărută în 2021 la Publica.
Munca creativă nu oferă nicio garanție. Dar există un tipar care arată cine va avea succes și cine nu. Cea mai sigură cale de a evolua este să te dedici unei practici consecvente.
Având la baza revoluționarul workshop Akimbo creat de autor, Practica te va ajuta să depășești blocajele și să găsești curajul de a împărtăși munca creativă cu alții. Godin insistă că blocajul scriitorului este un mit, că autenticitatea este mai puțin importantă decât consecvența și că ești un om normal dacă simți sindromul impostorului. Însă în primul rând îți arată de ce ai nevoie ca să-ți transformi pasiunea dintr-o distracție secretă într-o contribuție productivă, cea pe care ai sperat dintotdeauna că o vei putea împărtăși cu alții.
Cu ajutorul acestei cărți vei învăța cum sa-ți înfrunți temerile. Cum să-ți asumi riscurile care merită asumate. Cum să ajungi la empatia necesară pentru a aduce o contribuție plină de autenticitate și bucurie.
10. Crescuți digital – Don Tapscott

O privire fascinantă asupra Generației Net, Crescuți Digital este inspirată de un studiu privat de patru milioane de dolari. Don Tapscott a intervievat mai mult de 11 000 de tineri. În locul unei adunături de „virtuozi digitali” răsfățați cu memorie scurtă și cu aptitudini sociale inexistente, autorul a descoperit o comunitate remarcabil de inteligentă care a dezvoltat metode revoluționare de gândire, interacționare, de muncă și socializare.
Ei sunt prima generație care a crescut efectiv în mediul digital – și constituie o parte a unui fenomen cultural global care nu va dispărea prea curând.
Ideea principala e următoarea: dacă înțelegeți Generația Net, veți înțelege viitorul.
11. Profit First. Cum să-ți transformi afacerea dintr-un monstru devorator de bani într-o mașină de făcut bani – Mike Michalowicz

Profit First: Cum să-ți transformi afacerea dintr-un monstru devorator de bani într-o mașină de făcut bani – este cartea care îți poate schimba în mod fundamental felul în care faci bani în afacerea ta. Pentru că sistemul Profit First pune profitul pe primul loc și îți arată cum să faci bani sigur și ușor într-o afacere de dimensiuni mici sau mijlocii.
Topul meu a luat sfârșit.
Sper că ți-a atras atenția măcar o carte pe care să o introduci în lista ta de cărți de citit.
Tu ce cărți citești în anul 2022? Lasă-mi în comentarii să ne inspirăm.
Cu drag, Adelena
Multumesc de recomandari. Am sa tin cont de ele pentru lecturile viitoare
Mulțumesc pentru recomandări.
Cu drag!